Futsal

Många tror nog att futsal är att likställa med inomhusfotboll, vilket inte riktigt är fallet, även om likheterna finns. Futsal spelas på en plan som är mellan 38 och 42 meter lång och mellan 18 och 25 meter bred där underlaget är antingen trä eller plast.

I futsal består varje lag av fyra utespelare plus en målvakt. En skillnad mot vanlig fotboll är att futsal spelas med en boll av storlek 4. I vanlig fotboll är storleken på bollen 5. Detta är något som gynnar tekniskt skicklig spelare. Speltiden i Futsal är 2×20 minuter.

Futsal har funnits ända sedan 1930 då det skapades av uruguayanen Juan Carlos Ceriani. Första VM-turneringen i futsal spelades i Brasilien år 1982 där hemmanationen besegrade Paraguay med 1-0 i finalen. Den turneringen arrangerades inte av det internationella fotbollsförbundet FIFA utan av FIFUSA, vilken är Futsal-motsvarigheten.

Första världsmästerskapet i Futsal arrangerat av FIFA ägde rum i Holland 1989 och även här vann Brasilien, efter vinst mot hemmanationen med 2-1 i finalen. Sedan 1992 arrangerar FIFA Futsal-VM vart fjärde år. Förra årets turnering avgjordes i Thailand med totalt 24 lag från sex olika kontinenter och för femte gången stod Brasilien som segrare efter finalseger mot Spanien med 3-2.

Faktum är att Brasilien och Spanien är de enda länderna som vunnit Futsal-VM i FIFA:s regi. Sverige har aldrig kvalat in till ett Futsal-VM, av den anledningen att man normalt sett inte brukar delta i kvalifikationen.

Trots att Sverige inte är någon stor futsalnation så spelas SM i futsal. Mästerskapet brukar normalt sett avgöras under vintern.
Nästa års futsal-SM avgörs under januari och februari månad och inleds med distriktskval och därpå följande regionala gruppspel och slutspel. Därefter avgörs det hela med finalspel i Skövde 15-16 februari.