Skapa sportintresse hos de yngre

Det är så lätt att bara sätta barnen framför teven eller köra en match tevespel med dem. Alla barn tycker det är roligt att spela spel och se på film. Det brukar ge dig som förälder lite andrum medan de underhåller sig med sina elektroniksaker. Men sporten då? 

Alla barn behöver röra på sig. Det är inte bara för hälsan, att träna i grupp eller vara utomhus är bra för uppfinningsrikedomen och socialisering. Barn behöver både spontan motion och organiserad fysisk aktivitet. Sport är ett bra sätt att ge barnen båda sakerna. Men om de är till synes ointresserade av sport kan man börja försiktigt.

Oftast är det åtminstone en i av föräldrarna som gillar att titta på någon form av sport. Bjud in barnen att titta med er, duka fram och ha mysigt när ni ser på sport. Om barnen gillar sporten kan man gå vidare. Gå på en riktig match och se det live. Det blir en spännande utflykt. Ni kan köpa matchande supporterprylar till hela familjen för att visa ännu mer engagemang och gruppsammanhållning.

Uppmuntra barnen att testa en sport. Har man lite pengar ska man inte satsa på sporter som hockey eller skidåkning eftersom utrustningen är dyr. Många bollsporter, kampsporter och vattensporter kostar betydligt mindre att delta i. Ridning kan också bli en dyr sport eller hobby, såvida man inte kan hyra eller låna utrustning på ridskolan.

Om de verkar motvilliga kan ni delta i sportande. Ni kan själva utöva någon form av träning: åk på en cykeltur några kvällar i veckan. Eller åk till närmsta fotbollsplan och spela boll tillsammans. Det är inte bara barnen som får nytta av detta, ni föräldrar får också sin beskärda del motion!