Simning

Simsporter utgör en stor del av idrottsutövningen i Sverige så väl som internationellt och sim-VM och simningsgrenarna I OS är mästerskap som får stor uppmärksamhet i media och som följs av oerhört många människor.

simmaI simsport ingår så väl tävlingssimning och öppen vattensimning där tävlare simmar ikapp som andra vattensporter så som simhopp, konstsim och vattenpolo. Förutom i tävlingsform är simsport även en av våra mest populära motionssporter som anses vara bra träning för både kondition och muskler. Träningen är samtidigt skonsam mot kroppen och ger inte slitskador. Det internationella förbundet för simport är FINA (Fédération Internationale de Natation). Det svenska förbundet är Svenska simförbundet som har medlemmar i form av en mängd olika föreningar för simport i hela landet – och i storstäderna finns naturligtvis en hel radda klubbar att välja bland för den som är intresserad eller vill låta sitt barn testa.

I Sverige har vi en lång tradition av duktiga utövare av simsport så som Bengt Baron, Lars Frölander, Therese Alshammar, Emma Igelström, Stefan Nystrand, Josefin Lillhage och mor och dotter Ulrika Knape-Lindberg och Anna Lindberg i simhopp. Det har också hjälpt till att öka intressen för dessa grenar i landet.

Simsporter finns i många varianter: tävling och motion, långdistans, kortdistans, akrobatikbaserat och i lagform (i form av stafettävlingar). Många kan därför hitta någon variant som passar dem även om man har hunnit upp i vuxen ålder innan man fått in tekniken. Simningen är en del av många stora folkfester så som Vansbrosimmet och triathlontävlingar. I och med att även Korpen arrangerar simning kan deltagare på all nivåer hitta sin plats.