Bilsport

Rally har sedan länge roat människor, både för de som kör men också för dom som tittar på, i Sverige startade Svenska Rallyt 1950 i Värmland och då kallades det för sommartävlingen Midnattssolsrallyt sedan 1965 så körs tävling vintertid och ingår i Rally-VM. Numera går tävlingen under namnet Rally Sweden.

Prins Carl Philip är också intresserad av Rally så han till och med tog licens för att köra i slutet av Januari 2013. Prinsen är ju Hertig av Värmland och Svenska Rallyts beskyddare. I den historiska klassen i Svenska Rallyt körde han en Porsche 911. Tidigare har Prinsen kört banracing i Porsche Carrera Cup för Team Jan ”Flash” Nilsson. Sin debut i Svenska Rallyt gjorde han med Team Tidö.

Tävlingen 2013 som gick av stapeln den 7-10 februari så klev Frankrike på prispallen som segrare. Sébastien Ogier tävlade med Volkswagen och det var en stor seger för Fransmännen men även för Volkswagen som gjorde comeback i Rally-VM. Tidigare har Finland dominerat tävlingarna med sina Ford bilar.

Något annat som utmärker Rally Sweden är den utmärkelse arrangemanget fått av det internationella bilsportförbundet, FIA. Nämligen ”Progress Towards Escellens” som är en del i FIA’s miljöarbete. Här jobbar de med att förbättra miljön och dess hållbarhet inom motorsport världen över. Det finns ett ramverk för hur miljöarbetet ska genomföras och FIA jobbar för att sina medlemmar ska jobba med sitt miljöarbete. Rally Sweden är det första motorsport arrangemanget som fått utmärkelsen.